Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowe róże z marcepanem

drożdżowe róże z marcepanem

Autor: justa_kitchen

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2338

Dodano: 08.10.2014

Odsłon: 14908

piękne i pyszne. po prostu.

Składniki

  • 50 g cukru drobnego
  • 20 g stewii
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka /około, nie zużyłam całego/
  • 25 g drożdży
  • 2 duże jaja + 1 do posmarowania
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 10 migdałów
  • 250-300 g masy marcepanowej
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Masło roztapiam i studzę.
    Mleko podgrzewam lekko /do około 40-50 stopni Celsjusza/.

    Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny mleko przygotowuję zaczyn. Odstawiam na 10-15 minut do momentu, aż drożdże ruszą.
    Mąkę przesiewam. Dodaję sól.
    Jajka rozkłócam z około połową szklanki mleka. Wsypuję słodzidła i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję mieszankę do mąki i zaczynam wyrabiać ciasto. Dodaję drożdże. Wyrabiam.
    W razie potrzeb dodaję mleko. Wyrabiam 10-15 minut.
    Pod koniec wyrabiania dodaję roztopione masło i zagniatam dalej do uzyskania sprężystej, gładkiej konsystencji.
    Przekładam ciasto do oprószonej mąką miski, przykrywam ścierką i odstawiam na około 1,5 godziny – do wyrośnięcia.

  2. W międzyczasie przygotowuję nadzienie. Formuję marcepanowe kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek każdej wkładam migdał. Odstawiam na bok.

  3. Wyrośnięte ciasto lekko zagniatam. Rozwałkowuję i dzielę na 10 części – kroję jak pizzę.

    Każdy kawałek rozwałkowuję na w miarę okrągły placek. Nacinam brzegi /jak na zegarku – godzina 12, 3, 6, 9/.

    Układam na środku tarczy kulkę marcepanową. Pierwszą ćwiartką nakrywam kulkę. Następnie, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, nakładam kolejne płatki.
    Nadmiar ciasta zawijam – tak, żeby fajnie wyglądało. Freestyle.

    Gotowe róże układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia /moje leżakowały około godziny/.

  4. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

    Wyrośnięte róże dwukrotnie smaruję jajem rozkłóconym z łyżką mleka.
    Piekę około 25 -30 minut.
    Wyjmuję i studzę.
    Ośnieżam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń