Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżowe róże z szynkowo - pieczarkowym nadzieniem

Drożdżowe róże z szynkowo - pieczarkowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 839

Dodano:

Odsłon: 3444

Pyszne bułeczki drożdżowe z szynkowo - pieczarkowym nadzieniem.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy zagłębienie i wkruszamy drożdże. Wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy olej, jajko i sól. Zagniatamy. Dajemy do miski.

  2. Odstawiamy na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.W czasie kiedy ciasto rośnie drobno siekamy cebule i kroimy pieczarki.Podsmażamy na 2 łyżkach oleju.Odstawiamy do wystudzenia.Wędlinę drobno kroimy.

  3. Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę z wysypaną mąką.Ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm.Wycinamy koła a każde z nich rozcinamy w 4 miejscach.

  4. Na środku układamy pieczarki z cebulą oraz wędlinę. Zawijamy w bok zakładając każdą z 4 części za siebie - tworząc coś na kształt róży. Bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy na blachę do piekarnika na ok. 20 min / 200C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń