Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe sero-makowe z kruszonką

Drożdżowe sero-makowe z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6844

Dodano:

Odsłon: 258

Ciasto świąteczne w łatki z serem i makiem. Ciasto dwu smakowe, niczym kołacz śląski. Ciasto wyszło bardzo dobre, nasze ulubione.

Składniki

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • -500 g. mąki -1/2 szklanki cukru -1 jajka
  • -125 g. masła -szczypta soli -1 szklanka letniego mleka
  • -50 g .drożdży-rozczyn (1,5 łyżeczki cukru+1,5 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
  • -1/2 cukru waniliowego
  • MASA SEROWA:
  • -1 kg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka
  • -2 żółtka (białka do maku) -2 budynie śmietankowe -aromat cytrynowy
  • MASA MAKOWA:
  • -1 puszka maku-850 g. -2 białka
  • KRUSZONKA:
  • -200 g. masła -150 g. cukru
  • -1 cukier waniliowe -200 g. mąki
  • DO OPRÓSZENIA: -cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodać sól,letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Rozciągnąć na blaszce 30x40.

  2. masa serowa-Zmiksować jajka z cukrem, potem serem.Przesiewać budynie,dodać trochę aromatu cytrynowego i zmiksować.
    masa makowa-Odłożone białka ubić i wymieszać z makiem z puszki.
    Połowę masy serowej , poukładać kupkami na surowe ciasto. Potem w te puste miejsca, poukładać masę makową, też połowę.

  3. Drugą warstwę układać na przemian.

  4. kruszonka- Zmiksować masło z cukrem, przesiać mąkę i rozdrobnić na ''gruby żwirek''. Rozsypać do blaszki. (brak zdjęcia)

  5. Piec ok.1 godz. w 175 *C. Pod koniec przykryć papierem do pieczenia.

  6. Po przestygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń