Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe slimaczki

Drożdżowe slimaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 398 Ocena: 4684

Dodano:

Odsłon: 434

Polecam. przygotowanie jest bardzo łatwe i są smaczne.

Składniki

  • 50 g drożdży
  • 250 ml. mleka
  • 500 g. mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g. masła
  • 100 g. czekolady mlecznej rozpuszczonej
  • 100 g. żurawiny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W ciepłym mleku należy rozpuścić cukier. Dodać pokruszone drożdże i 5 łyżek przesianej mąki. Zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

    Po tym czasie wsypać przesianą mąkę. Mieszać ręcznie ciasto chwilkę i wlać całe przestudzone masło. Z początku ciasto będzie mokre. Jednak podczas wyrabiania tłuszcz całkowicie się wchłonie. Nasze ciasto od razu odchodzi ''od ręki'' i zrobi się elastyczne. Wyrabiamy go 10 minut.
    Ponownie należy nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie wyrobić minutę, aby odparować z nadmiaru bąbelków.
    Podzielić na porcje. Wałkować na małe prostokąty. Każdy z nich smarować roztopioną czekoladą i posypać żurawiną. Następnie prostokąt złożyć na pół dłuższą częścią i zwinąć w rulon.

    Tak przygotowane drożdżówki nakryć ściereczką. Nastawić piekarnik do 180*
    Gdy już się nagrzeje, wkładamy blachę i pieczemy 30 minut bez termoobiegu, opcja dół.
    You might also like:

  2. Drożdżowe najlepiej jest wyrabiać na twardej powierzchni (lada, stół, stolnica). W garnku jak to robiły nasze babcie jest o wiele trudniej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń