Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. przygotowanie jest bardzo łatwe i są smaczne.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 665
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1846
Polecam.
Odsłon: 5707
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 665
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1846
Polecam.
Odsłon: 5707
Składniki
W ciepłym mleku należy rozpuścić cukier. Dodać pokruszone drożdże i 5 łyżek przesianej mąki. Zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie wsypać przesianą mąkę. Mieszać ręcznie ciasto chwilkę i wlać całe przestudzone masło. Z początku ciasto będzie mokre. Jednak podczas wyrabiania tłuszcz całkowicie się wchłonie. Nasze ciasto od razu odchodzi ''od ręki'' i zrobi się elastyczne. Wyrabiamy go 10 minut. Ponownie należy nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie wyrobić minutę, aby odparować z nadmiaru bąbelków. Podzielić na porcje. Wałkować na małe prostokąty. Każdy z nich smarować roztopioną czekoladą i posypać żurawiną. Następnie prostokąt złożyć na pół dłuższą częścią i zwinąć w rulon. Tak przygotowane drożdżówki nakryć ściereczką. Nastawić piekarnik do 180* Gdy już się nagrzeje, wkładamy blachę i pieczemy 30 minut bez termoobiegu, opcja dół. You might also like:
Drożdżowe najlepiej jest wyrabiać na twardej powierzchni (lada, stół, stolnica). W garnku jak to robiły nasze babcie jest o wiele trudniej.