Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ślimaczki z kajmakiem i gruszkami

Drożdżowe ślimaczki z kajmakiem i gruszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 30662

Urocze bułeczki - ,,ślimaczki" wypełnione po brzegi kajmakiem i gruszkami, dodatkowo posypane płatkami migdałów. Po prostu pyszne... ;) Więcej przepisów na blogu.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • 300 g mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista i tortowa)
  • 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
  • pół szklanki mleka (125 ml)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej
  • 1 duża lub 2 średniej wielkości gruszki
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka
  • płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać, dodać 2 łyżki cukru i wkruszyć drożdże. Wymieszać do ich całkowitego rozpuszczenia. Przygotowany zaczyn przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 10-20 minut.
    Roztopić masło i odstawić do wystudzenia.

  2. Do miski wsypać mąkę i sól, wbić jajko i wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiać, dodać roztopione masło. Wyrabiać dość długo, aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk - będzie elastyczne. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto uformować w kulę, odłożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm. Wysmarować masą kajmakową i obranymi, drobno pokrojonymi gruszkami. Zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego boku. Ciasto pokroić ostrym nożem na ,,ślimaki" o długości ok. 2 cm każdy. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20-30 minut.

  4. Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i oprószyć płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 25-30 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Zajadać ze smakiem! Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń