Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ślimaki z serem

Drożdżowe ślimaki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4644

Dodano:

Odsłon: 741

Smaczne, domowe drożdżówki...nie ma nic lepszego!

Składniki

  • Ciasto :
  • mąka pszenna 500 g
  • cukier drobny 100 g
  • margaryna 100 g
  • drożdże świeże 40 g
  • jaja 2 szt
  • mleko 1/4 szklanki
  • Nadzienie serowe :
  • ser biały z wiaderka naturalny 350 g
  • budyń śmietankowy 1 szt
  • cukier puder 2 łyżki
  • Na wierzch :
  • żółtko 1 szt
  • mleko 1-2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże zasypać 2 łyżkami cukru i zaczekać aż się rozpuszczą. następnie dodać polowe podgrzanego mleka, 2 łyżki mąki i przygotować zaczyn. Odstawić na ok. 10 min. do podrośnięcia. Następnie dodać jaja, mąkę, resztę cukru i podgrzanego mleka, sól, stopioną margarynę i wyrobić ciasto drożdżowe. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

  2. Ser zmiksować z cukrem i budyniem na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować nadzieniem. Zwinąć w rulon i pociąć w paski grubości ok.2-3 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do napuszenia na ok. 30 min. następnie posmarować roztrzepanym jajem.

  3. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min. do zrumienienia. Następnie ostudzić i obficie posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń