Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe świderki z nadzieniem serowym i owocami

Drożdżowe świderki z nadzieniem serowym i owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 667

Dodano:

Odsłon: 3536

Ciasto drożdżowe, ser i owoce, to ostatnio moje ulubione połączenie.

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g. drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g. roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • Masa serowa:
  • 250 g. twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 żółtka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • Owoce (dałam jeżyny)
  • 1 białko + 3 łyżki cukru pudru do posmarowania bułek.
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Odstawić na 15 minut.
    Po tym czasie wsypać mąkę, sól i wbić jajko i żółtko. Wymieszać i na koniec,
    wlać roztopione masło. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami.
    Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

    W tym czasie przygotować ser. Twaróg przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem.
    Dodać żółtka, cukier, mąkę i wiórki. Wszystko wymieszać do połączenia składników.

  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Następnie rozwałkować na prostokąt.
    Przeciąć go na dwie równe części. Na jedną część wyłożyć, wcześniej przygotowany ser.
    Na ser wyłożyć owoce.

  3. Przykryć drugą częścią ciasta. Delikatnie docisnąć. Następnie pokroić w paski (mniej więcej 3 cm.) Każdy pasek pozwijać kilka razy, jak świderek.

  4. Takie świderki można już układać na blaszce. Ja uznałam, że są za duże i podzieliłam
    na dwie części. Dopiero wtedy ułożyłam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

    Wierzch bułeczek posmarować białkiem wymieszanym z cukrem pudrem.

  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń