Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe sypane zawsze udane

Drożdżowe sypane zawsze udane

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 884

Dodano:

Odsłon: 4524

To bardzo prosty przepis, wszystkie składniki wsypujemy do miski i odpoczywamy, a później do piekarnika i gotowe. Smacznego.

Składniki

  • 100 g drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy, sól
  • 4 jajka ( roztrzepane widelcem )
  • 1 szklanka oleju np. z pestek winogron
  • 3/4 szklanki mleka
  • 4 szklanki mąki pszennej np. tortowej ( przesianej )
  • Kruszonka: 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki masła
  • owoce np. brzoskwinie z puszki, jabłko...
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie cytryna, do polewy lukrowej
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W dużej misce rozkruszamy drożdże i dodajemy pozostałe składniki w kolejności podanej na liście składników ( nie mieszamy ).

    Przykrywamy miskę i zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.

    Z mąki , masła i cukru, wyrabiamy ręką kruszonkę.

    Ciasto po 3 godzinach ciasto mieszamy np. mikserem i wykładamy na wysmarowaną masłem lub innym tłuszczem formę
    Na cieście układamy dowolne owoce, ja tym razem akurat miałam brzoskwinie z puszki i jabłko, posypujemy kruszonką.
    Wstawiany do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół ) na ok. 45 minut.
    Ciasto po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub robimy lukier.


  2. Lukier:
    Do 1/2 szklanki cukru pudru dodajemy 2-3 łyżki soku z cytryny ( lub wody ), mieszamy widelcem do gładkości. Ważne by polewa była dosyć gęsta, dlatego w zależności od konsystencji dodajemy cukier lub sok.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń