Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe warkoczyki z jabłkami"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 95
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 223
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 95
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 223
Składniki
Do 50 dag mąki wsyp drożdże, cukier oraz sól, wymieszaj. Usyp kopczyk, zrób w nim wgłębienie, wbij w nie jajka, wlej roztopiony tłuszcz oraz mleko. Zagnieć gładkie i elastycznie ciasto. Przełóż do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 min, by wyrosło.
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę, wymieszaj z cukrem, bułką tartą i cynamonem.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Podziel na 6-8 równych części. Każdą część rozwałkuj na niewielki prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na środku każdego prostokąta rozłóż nadzienie jabłkowe. Oba boki natnij w paski i zakładaj je na przemian na nadzienie (niezbyt dokładnie, aby kawałki owoców były widoczne).
Wierzchy warkoczyków posmaruj rozmąconym jajkiem. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30-45 minut do napuszenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie