Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe z konfiturą i cynamonem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 164
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Drożdże rozetrzyj w ciepłym mleku. Dodaj łyżkę cukru, wymieszaj, odstaw do podwojenia objętości. Masło rozpuść w garnku, przestudź. Żółtka utrzyj z 3 łyżkami cukru, dodaj do rozczynu, wymieszaj.
Dodaj białka, mąkę, sól, wlej masło, wyrabiaj ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Konfiturę wymieszaj z cynamonem.
Ciasto rozwałkuj. Podziel na cztery części. Każdą posmaruj konfiturą, zwiń. Uformuj ciasto. Połącz do kruszonki, posyp wierzch. Odstaw na 30 minut. Piecz 50 minut w 180°C.
Czas przygotowania: około 2,5 godziny.Źródło: Dobry Tydzień