Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z masłem orzechowym

Drożdżowe z masłem orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 357 Ocena: 4153

Dodano:

Odsłon: 1752

Drożdżowe ślimaki poukładałam piętrowo. Pieczona w największej tortownicy, wyszła wysoka i okazała. W dodatku smaczna :)

Składniki

  • 550 g. mąki pszennej
  • 250 ml. mleka
  • 25 g. świeżych drożdży
  • 3 kopiate łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 70 g. masła
  • 1/2 słoika masła orzechowego
  • cukier puder do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło należy roztopić. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiać.


    Do mleka wykruszyć drożdże, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.

    Po tym czasie wlać wyrośnięty zaczyn do mąki i wbić jaja. Mieszać a następnie zagnieść ciasto. Pod koniec wlać masło.
    Wygniatać jeszcze ok 5 minut.

    Umieścić w plastykowej misce, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

    Po godzinie zagniatamy ponownie ok. dwóch minut.

    Wałkujemy na duży prostokąt, który smarujemy masłem orzechowym. Zwijamy od strony dłuższego boku. Kroimy plastry o szer. 3 do 4 cm.
    Moja tortownica okazała się zbyt mała i kładłam jeden na drugim.
    Wkładamy do lekko podgrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, od momentu gdy moc grzania osiągnie 160*, grzanie nastawiamy tylko od dołu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 02 maja Drożdżowe uwielbiam, choć za masłem orzechowym nie za bardzo. Chętnie skosztował bym <3 wygląda obłędnie. Do tego szklanka zimnego mleka i ugotowanym ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń