Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z owocami

Drożdżowe z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 650

Dodano:

Odsłon: 15336

Klasyka gatunku :) Teraz jest sezon truskawkowy, więc z truskawkami, ale równie pyszne jest z jagodami czy wiśniami.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Owoce myjemy i jeśli są duże kroimy na połówki, w przypadku wiśni oczywiście drylujemy. Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy jedną łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko i 100 g mąki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i odstawiamy w ciepłe miejsce, uprzednio przykrywając rozczyn ściereczką, aż podwoi objętość.

  2. . Kiedy rozczyn rośnie, ucieramy żółtka z całym pozostałym cukrem, dodajemy wiśniówkę, śmietanę oraz aromat i szczyptę soli. Rozczyn powinien już być gotowy, wlewamy do niego żółtka, mieszamy, dodajemy mąkę i roztopione masło i wyrabiamy, a w trakcie tej czynności dosypujemy mąki aż ciasto będzie odpowiedniej gęstości (ponieważ będą na nim owoce musi być dosyć gęste, żeby się za bardzo nie zapadało). Dobrze wyrobione ciasto będzie się odrywało od miski.

  3. Ciasto wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę, na wierzch wykładamy gęsto owoce. Kiedy ciasto rośnie, robimy pokruszkę: szybko łączymy wszystkie jej składniki, ale nie wyrabiamy! Posypujemy na całej powierzchni ciasta.

  4. Ciasto pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 45 minut. Nie należy się przejmować, jeśli na środku ciasto nie wyrośnie tak bardzo jak po bokach, owoce są ciężkie i może się tak stać, ale nie zmienia to w niczym smaku ciasta. Smacznego! Czerwiec, 2010 r.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilia 20 czerwca 2010 Drożdże należy rozpuścić w mleku z jedną łyżką cukru i dalej jak w przepisie. (to tylko literówka, zjadłam "z") Owoce trzeba wyłożyć na całym cieście, niestety same przemieszczą się do środka :) Forma może być tak jak w tym wypadku okrągła (średnica 30 cm), albo duża prostokątna (nie znam dokładnych wymiarów, ale największa mieszcząca się w tradycyjnym piekarniku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Raffaello 20 czerwca 2010 Fajny przepis, który bardzo chciałabym wypróbować. Mam tylko kilka pytań, do wykonania.
Jak należy ,,drożdże rozpuszczamy jedną łyżką cukru" ?
Jak należy wykładać owoce na cieście ( na zdjęciu nie widzę , aby były one na brzegu ciasta, a tak jakby były ułożone tylko wewnątrz, czy tak należy je wyłożyć) ?
Jaki kształt ma mieć forma i jakiej ma być wielkości?
Czekam na opowiedz, by móc wykonać ten przepis. Pozdrowienia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 czerwca 2010 To ciasto nadaje się do każdych owoców sezonowych. Ja robiłam z rabarbarem. Ciasto warte wypróbowania. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

suri 13 czerwca 2010 Wspaniale wygląda,aż ma się ochotę od razu go upiec

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 13 czerwca 2010 Dzieki sliczne czegos takiego szukalam, do wyprobowania na nastepna niedziele a do tego koktajl owocowy mniam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń