Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką migdałową

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką migdałową

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1257

Dodano:

Odsłon: 6602

Drożdżowe rabarbarlove! :) Placek jest puszysty, miękki i nie wysycha zbyt szybko. Równie pulchny i wilgotny jest następnego dnia. A z połączenia rabarbaru i migdałów wyszedł całkiem ciekawy i smaczny efekt końcowy.

Składniki

  • CIASTO: 500g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy (32g)
  • 100g masła - koniecznie masło, NIE margaryna
  • 1 całe jajo + 2 żółtka
  • 50g świeżych drożdży
  • 200ml ciepłego mleka
  • szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym
  • KRUSZONKA: 150g mąki pszennej
  • 50g zmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki
  • 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - jeśli brak, można zastąpić olejkiem migdałowym
  • 150g cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią - własny wyrób domowy
  • NADZIENIE: 700g rabarbaru - po obraniu
  • 75g cukru - do zasypania rabarbaru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Składniki na średnią blachę 25x30cm.

    Rabarbar umyć, obrać z włókien, i pokroić w kostkę. Wsypać do miski, zasypać cukrem i odstawić na 1 godz., aby puścił sok.

    Masło roztopić w garnuszku na palniku i odstawić do schłodzenia.

    Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;)

    W dużej misce ubić całe jajo i żółtka z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Dodać masło oraz rozczyn drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napowietrza.

    Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków.

  2. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. do zwiększenia objętości.

    Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić ręką - w ten sposób je odgazowywujemy - rozciągnąć palcami w prostokąt i ułożyć na wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną blasze - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, nie przypala się i nie zrobi się twarda i sucha.

    Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 min. do wyrośnięcia.

  3. W międzyczasie zagnieść w misce składniki na kruszonkę - ugniatać palcami, tworząc bardziej lub mniej zwarte bryłki i grudki.

    Naczynie z kruszonką włożyć na 15 min. do zamrażalnika - wyjmować przed samym sypaniem na ciasto, wtedy zmrożona kruszonka nie będzie się roztapiać na cieście i pozostanie w formie grudek.

    Na wyrośnięte ciasto wyłożyć odsączony z soku rabarbar. Całość posypać kruszonką.

    Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C ok.50 min.

  4. I jeszcze kilka słów czystej teorii obchodzenia się z ciastem drożdżowym :)


    DROŻDŻOWE ABC:

    --- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - zimne wydłużają znacznie czas rośnięcia ciasta; jako że mleko i tak będzie podgrzewane, zasada ta ma znaczenie wyłącznie dla jaj - wyjąć je na 1 godz. naprzód z lodówki, ewentualnie zanurzyć na kilka minut w ciepłej wodzie.

    --- Płyn do rozpuszczania świeżych drożdży musi być mocno ciepły (45C) - aby drożdże odpowiednio wyrosły.

    --- Przesianie mąki przez sitko napowietrza ją - sprawi że ciasto będzie bardziej pulchne.

    --- Nie przesadzać z mąką! - bo ciasto wyjdzie zbyt twarde i zwarte.

    --- Jajka utrzeć z cukrem na kogel-mogel i dopiero do takiej ich postaci dodawać resztę składników - wpływa to na puszystość ciasta.

    --- Im dłużej wyrabiane ciasto (dobre 10-15 minut), tym będzie lepiej napowietrzone i w efekcie bardziej elastyczne, miękkie i puszyste; jako leniwiec kuchenny używam tu miksera z mieszadłami hakowymi - NIE trzepakami - działa równie dobrze jak wyrabianie ręczne; dobrze wyrobione ciasto będzie się swobodnie odklejać od boków miski.

    --- Miejsce gdzie odstawia się ciasto do wyrastania, musi być odpowiednio ciepłe (26C lub więcej) - można sobie tu pomóc piekarnikiem z włączona żarówką (bez ustawiania temp.) lub nagrzać piekarnik przez 1 min. do 50C, po czym wyłączyć i przy otwartych drzwiczkach umieścić w środku miskę z ciastem.

    --- Drożdżowe nie lubi przeciągów! - do wyrastania pozostawiać je w zacisznym miejscu.

    --- Wstępnie wyrośnięte ciasto należy odgazować - uderzyć w nie kilka razy pięścią i potem krótko jeszcze wyrobić; pozbywa się w ten sposób intensywnego smaku i zapachu drożdży.

    --- Aby ciasto nie opadło podczas pieczenia, należy pilnować czasu rośnięcia - jeśli ciasto przerośnie i drożdże się "przepracują" to będzie za lekkie i za wysokie ,wtedy duże prawdopodobieństwo efektu purchawki po upieczeniu.

    --- Po upieczeniu nie wolno ciasta wyciągać od razu, bo sflaczeje i opadnie - wyłączyć piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach pozostawić w nim blachę z ciastem na kilkanaście minut.

  5. ZŁOTA RADA DLA LAIKÓW DROŻDŻOWYCH :)

    Nie dawać się gniotom, nie poddawać się że twarde jak kamień, eksperymentować do skutku! Po serii prób i błędów, w końcu musi wyjść! A receptura, jaką się w efekcie wypracuje, będzie służyć latami. Jestem tej filozofii najlepszym przykładem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 lipca 2014 Rasowe drożdżowe ciasto:)Z rabarbarem....mniam!!!:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 27 czerwca 2014 pyszności,następny Twój przepis do zrobienia,już mi ślinka cieknie:)
pozdrawiam:)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 26 czerwca 2014 Co tu duzo mówic - gdy slysze "drozdzowe" "rabarbar" "kruszonka" slinka leci mi samowolnie:)
Trudno sie oprzec takim pychotkom.
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 26 czerwca 2014 na drożdżowe to ja się piszę o każdej porze, a to ciacho wygląda smakowicie :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 26 czerwca 2014 Asiu, ciasto na pewno smaczne, to widać gołym okiem :)
Super instrukcja : jak postępować z drożdżowym ciastem. 10 punktów się należy :))
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń