Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe z suchymi drożdżami

Drożdżowe z suchymi drożdżami

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 708

Dodano:

Odsłon: 740

pachnące, lekkie i pulchne zupełnie jak w domu babci

Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki drożdży suchych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 50 g masła
  • 10 płaskich łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko do posmarowania ciasta
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, jajka i letnie mleko. Zagniatamy pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, odkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do casu aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrabiamy.

    Keksówkę lubi inną formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Jajko roztrzepujemy widelcem. Smarujemy nim wierzch ciasta.

    Składniki kruszonki zagniatamy. Posypujemy nią ciasto.

    Gotowe wstawiamy do nagrzanego do 180º piekarnika. Pieczemy ok 35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 marca Coś wspaniałego,pysznego i przypominającego mi moją kochaną babunię :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń