Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe zawijaski

Drożdżowe zawijaski

Autor: Hanix1984

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 465

Dodano: 09.03.2010

Odsłon: 6430

Kolejne z cyklu "Wrzuć co masz do miski, a coś wyjdzie."

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj z łyżka mąki, łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zmieszać z mąką, łyżeczką soli, słonecznikiem, posiekanymi orzeszkami, 1 jajkiem, żółtkami. Powoli dodawać ciepłe mleko, aż ciasto zacznie oddstawać od miski. Roztopić tluszcz i połączyć z ciastem, aż całkowicie wchłonie go ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Pieczarki i cebulkę posiekać i podsmażyć. Wystudzić i dodać starty ser i pozostałe białka. Oczywiście doprawić solą i pieprzem. Ja do farszu dodałam jeszcze pokrojone pieczone mięso z poprzedniego obiadu, czyli jednym słowem "wrzucajta co chceta" :)

  3. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Formujemy wałeczki ciasta jak na kopytka i zawijamy w precelki, na wierzch dajemy farsz. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wiola1100 10 marca 2010 te bułeczki wyglądaja bardzo smakowicie fajny pomysł

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 10 marca 2010 Jest jeszcze wersja na słodko z cynamonem, miodem i orzeszkami :) No, ale te były na obiad :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń