Do góry

Desery Przepis na:

drozdzowe zawijaski z dzemem i cukrem pudrem

drozdzowe zawijaski z dzemem i cukrem pudrem

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4100

Dodano: 15.02.2013

Odsłon: 6158

Pyszne, nie za slodkie, mieciutkie drozdzowe zawijaski. Przepis na 36 dosc duzych sztuk.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzac. W cieplym rozgniesc drozdze z cukrem, odstawic rozczyn do wyrosniecia.

  2. Do duzej miski wsypac 800g maki, sol, wlac olej i wbic dwa zoltka, dodac rozczyn i zagniesc ciasto. Powoli dodawac pozostala make, tak, by ciasto nie bylo zbyt twarde. Odstawic je na 40 minut do wyrosniecia, w cieple miejsce, przykryte sciereczka.

  3. Ciasto podzielic na pol- jedna polowe rozwalkowac i wycinac z ciasta kwadraty 10x10 cm. Jeden bok kwadratu naciac w 4-5 miejscach, tak by powstal "grzebien"- ciasto rozcinac do polowy dlugosci. Na nienacieta czesc polozyc lyzeczke dzemu, zwinac, tak, aby uzyskac ksztalt ze zdjecia( koniec zabkow musi byc na spodzie- dotykac blachy- inaczej zawijaski sie rozwina). Ciastka ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tluszczem (maslo, olej), posmarowac je rozmaconym jajkiem- piec do zezlocenia- u mnie ok 25 min w temperaturze 180 stopni.

  4. Po upieczeniu przykryc je sciereczka, zostawic do wystygniecia. Zimne posypac cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 16 lutego 2013 Anetka wyglądają te twoje zawijaski smakowicie, przydały by mi się jutro do kawki bo nic nie mam:-))) 5 i pozdrowionka

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 15 lutego 2013 Anetko , piękne i przepyszne drożdżóweczki .Pozdrowionka :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 15 lutego 2013 na takie zawijaski to ja zawsze jestem chętna :))))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 15 lutego 2013 Lubię takie smakołyki. Do schoweczka.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń