Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 383 Ocena: 11007

Dodano:

Odsłon: 2569

Moje ulubione ciasto drożdżowe w sezonie jesiennym to oczywiście jest drożdżowiec ze śliwkami oblany słodziutkim lukrem. Ciasto bardzo puszyste, delikatne do tego lekko kwaśna śliwka i oczywiście słodziutki lukier. Czy można chcieć czegoś więcej ?

Składniki

  • 10 kopiastych łyżek mąki
  • 4 dag drożdży
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag masła klarowanego
  • 3 łyżki cukru
  • 6 żółtek
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • miseczka śliwek węgierek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Do mleka z drożdżami dodajemy 5 kopiastych łyżek mąki.

  2. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Żółtka ucieramy z cukrem i startą skórką cytryny.

  4. Do utartych żółtek dodajemy wyrośnięty rozczyn, resztę mąki i roztopione klarowane masło.

  5. Kiedy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość wówczas wyjmujemy je na blat podsypany mąką i wyrabiamy.

  6. Wyrobione ciasto lekko wałkujemy. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy rozwałkowane ciasto i palcami formujemy do ścianek blachy.

  7. Na cieście układamy połówki śliwek.

  8. Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Drożdżowiec pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 60 minut.

  9. Upieczone ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do przestygnięcia.

  10. W tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i wodą do momentu powstania lukru.

  11. Na jeszcze ciepłe ciasto wylewamy lukier. Smacznego !!!

  12. ;-D

  13. ;-)))

  14. ;-Dd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń