Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżóweczki

Przepis dnia 2012-04-24
Drożdżóweczki

Autor: disgust

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 189

Dodano: 21.04.2012

Odsłon: 3787

miałam dużo orzechów jeszcze z zeszłego roku i uznałam, że już najwyższy czas je zużyć ;p zainspirowałam się przepisem na orzechowe drożdżówki z blogu "moje wypieki". Oczywiście w trakcie robienia poniosła mnie fantazja :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą, wlać letnie mleko i jajko i zarobić ciasto, dodać masło i wyrabiać długo aż będzie elastyczne, błyszczące i odchodzące od ręki. Przykryć lnianą sciereczką i pozostawić do wyrośnięcia ( ciasto drożdżowe najlepiej rośnie w temp. 40- 60 stopni - ja zawsze nagrzewam piekarnik do 50 stopni wyłączam i wstawiam tam miskę z ciastem po około 30 minutach ciasto podwoi objętość :) )

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 lub 18 małych kuleczek ( w zależności jak duże chcesz mieć drożdżówki - ja zrobiłam 18 mniejszych). Każdą kulkę rozwałkować na placuszek, smarować farszem i zwinąć jak naleśnik. Potem złożyć jak kanapke i naciąć wzdłuż. Boki rozłożyć na kształt serduszka.

  3. ja zrobiłam kilka różnych nadzień. Część drożdżówek posmarowałam twarogiem z rodzynkami, część smażonymi jabłkami, kilka cynamonek ( 3 łyżki masła stopić, wymieszać z cukrem i cynamonem w ilości wg własnych upodobań, dodać łyżkę śmietany. Kiedy trochę zgęstnieje można smarować ciasto i zawijać ). Kilka drożdżówek nasmarowałam czekoladą startą na tarce i wymieszaną z mocno potłuczonymi orzechami i odrobiną śmietanki kremówki (żeby się łatwiej smarowało). Oczywiście znaczna część była zgodna z pierwotnym przepisem : Orzechy włoskie (najlepiej zmielone) 100gram wymieszać z cukrem (50g) śmietanką 30 % (40 g) cynamonem ( 0,5 łyżeczki) i rumem bądź aromatem rumowym.

  4. Pozawijane drożdżówki zostawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia i piec 15-17minut w 180 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 10 maja 2012 Super wyglądają i smakują wyśmienicie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 24 kwietnia 2012 Smakowicie wyglądają. (wyciąga rękę po jedną do kawy) :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 22 kwietnia 2012 można zastąpić drożdże suszone świeżymi. Trzeba dać 15 g świeżych drożdży i zrobić zaczyn :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 21 kwietnia 2012 smacznie wyglądają:-) A czy drożdże suszone można zastąpić zwykłymi ( w kostce)? I ile by ich musiało być?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 21 kwietnia 2012 przed pieczeniem drożdżówki nasmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń