Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowiec niezawodny

Drożdżowiec niezawodny

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 106

Dodano:

Odsłon: 25295

Przepisów na ciasta drożdżowe jest całe mnóstwo, a jednak ten jest wyjątkowy – dzięki dobrze dobranym proporcjom udaje się zawsze i każdemu. Puszyste, pachnące ciasto z kruszonką… a przepis ten jest naszym przepisem rodzinnym o korzeniach w południowo-wschodniej Polsce.

Składniki

  • - 1 kg mąki tortowej lub luksusowej,
  • - 3/4 szklanki cukru,
  • - 18 dag masła,
  • - 0,5 litra mleka,
  • - 4 jaja,
  • - 7 dag drożdży,
  • - szczypta soli,
  • - cukier waniliowy lub ziarenka z wanilii,
  • - skórka pomarańczowa kandyzowana.
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, cukier waniliowy lub wanilię; mieszamy.

  2. W jednym rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do przestygnięcia (nie może być zbyt gorące, aby nie zabić drożdży w cieście). W drugim garnku podgrzewamy mleko, aby było letnie i rozprowadzamy w nim drożdże, chwilę czekamy, aż zaczną pracować.

  3. Do suchych składników dodajemy teraz jaja, mleko z drożdżami oraz rozpuszczone masło. Wyrabiamy całość energicznie na jednolitą masę, dodając na końcu skórkę pomarańczową. Teraz pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 20-30 minut (aż podwoi swoją objętość) w misce przykrytej ściereczką (w tym czasie zagniatamy kruszonkę z masła, mąki, cukru i cukru waniliowego).

  4. Po tym czasie jeszcze raz krótko przerabiamy ciasto i dzielimy na dwie równe części, które umieszczamy w dwóch dużych foremkach keksówkach wysmarowanych oliwą z oliwek, posypujemy kruszonką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ważne jest aby ciasta nie stały zbyt blisko siebie i nie skleiły się ze sobą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wstawiamy ciasta i pieczemy ok. 50 minut na 1. poziomie od dołu bez termoobiegu.

  5. Po upieczeniu pozostawiamy drożdżowce w foremkach do ostygnięcia… a potem już możemy zajadać, popijając ciepłym mlekiem .Sekretem niezawodności tego drożdżowca jest ścisłe trzymanie się przepisu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

paw23 11 listopada 2013 tjodavl co ty pierniczysz
ja zawsze dodaje mąkę tortową i wychodzi pyszne ciasto drożdzowe
a to co jest na zdjęciu NIE JEST SPALONE
PROPONUJĘ MOCNIEJSZE SZKŁA

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciri 29 maja 2013 Witam!
Ja mam niezawodny sposób na ciasto drożdżowe - miska z tupperware Nowa Fala. Nie trzeba wyrabiać, szybko rośnie i zawsze się udaje. zapraszam na Party to się przekonacie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tjodavl 29 maja 2013 Witam serdecznie robię ciasto drożdżowe przynajmniej 4-5 razy w miesiącu mój maż je uwielbia i dla mnie to najprostsze ciasto świata (robi sie szybko tylko długo rośnie to jedyny minus) ZAWSZE wychodzi przynajmniej z przepisu który mam 1 słyszę żeby dodawać make tortowa ja daje tylko i wyłącznie luksusowa poza tym dla mnie to ciasto na obrazku jest po prostu spalone
ale to moja opinia jeśli ktoś chce mój przepis pisać na meila

29 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 maja 2013 Coś mi się wydaje że to nic tylko ciasto jakie robiła i moja babcia, pamietam ze zajadaliśmy się z kuzynostwem smarując je świeżym wiejskim masłem. Zabieram pprzepis do książki:-)) Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ambiwalentna 17 maja 2013 Witam i pozdrawiam region południowo-wschodni ;-) a ową kruszonkę upiekę z pewnością, takie ciasta piekła moja babcia.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń