Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowiec sułtański"
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 335
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34124
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 159
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 335
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34124
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 159
Składniki
Nadzienie: mak zalej 2 szkl. wrzątku, dołóż wanilię, odstaw na całą noc. Osącz, zmiel 2 razy. Orzechy posiekaj. Masło podgrzej, domieszaj orzechy, rodzynki i sól. Przestudź. Z żółtek i cukru ubij kogelmogel. Domieszaj masę maślaną i makową. Białka ubij na pianę. Połącz z masami.
Ciasto: drożdże pokrusz, wymieszaj ze śmietaną. Mąkę przesiej, połącz z cukrem, roztrzepanymi jajkami i żółtkami. Zimne masło pokrój na kawałeczki, dodaj do mąki i szybko zagnieć. Wyrób na gładką masę, pod koniec dodaj śmietanę. Rozwałkuj na 2 równe prostokąty.
Na przygotowane placki nałóż masę makową, zostawiając 2 cm wolnego brzegu. Zwiń strucle wzdłuż dłuższego boku. Włóż do foremek i odstaw na godzinę, by wyrosły. Piecz 50 minut w 180°C, ostudź. Zrób lukier: utrzyj cukier puder z wrzątkiem, polej zimne drożdżowce.Źródło: Naj