Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowiec z bakaliami

Drożdżowiec z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2109

Dodano:

Odsłon: 3830

Z miłości do kandyzowanej skórki pomarańczowej i rodzynek. :)

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrami wanilinowymi, dodać 8 łyżek mleka i mąki tyle, by powstał rozczyn gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić i ostudzić.

  2. Jajko ubić z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać sól, wyrośnięty rozczyn, ubite z cukrem jajko i ok. 10 łyżek ciepłego mleka. Wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Dodać stopione, ostudzone masło i wyrabiać, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od dłoni. Zostawić do wyrośnięcia.

  3. W tym czasie rodzynki sparzyć gorącą wodą, odcedzić je i wraz ze skórką i miodem podgrzewać ok. 10 minut, mieszając.

  4. Wyrośnięte ciasto (2-, 3-krotnie) rozwałkować na cienki placek, nałożyć na niego masę rodzynkowo-pomarańczow-miodową i zwinąć w roladkę. Przełożyć do formy, aby wyrosła (ok. pół godziny). Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 130-140 stopni, termoobieg. Upieczone trochę przestudzić i polukrować. Smacznego. :)

  5. I jeszcze pytanie. Znalazłam na forum sposoby na to, by nie rozwarstwiał się makowiec, a co zrobić z takim nadzieniem - też dodać do niego trochę ciasta?

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sonia1 29 stycznia 2010 Mmmmm....pycha !Robie podobne i wszystkim zawsze smakuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń