Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowiec z jabłkami"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32510
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1163
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 427
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32510
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 1163
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 427
Składniki
Drożdże rozetrzyj z odrobiną mąki i cukru. Dolej tyle ciepłej wody, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw na 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej do miseczki. Dodaj sól i resztę cukru. Dołóż wyrośnięty zaczyn, serek, masło oraz jajka. Zagnieć elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kosteczkę. Natychmiast wymieszaj z cukrem waniliowym oraz płaską łyżeczką cynamonu.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Podziel na 2 porcje. Każdą rozwałkuj na grubszy placek. Rozłóż jabłka. Zwiń.
Strucle ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Odstaw jeszcze na 20 minut. Potem piecz ok. 45 minut w temp. 180°C.Źródło: Naj