Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Drożdżowiec z kremem"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 221
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 221
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 438
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 467
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 90 minut
Proszek budyniowy wymieszać z 8 łyżkami cukru i 100 ml mleka. W rondelku zagotować 900 ml mleka. Zdjąć z ognia, wlać rozrobiony budyń. Ponownie postawić na ogniu i gotować, mieszając, przez minutę. Budyń wymieszać z likierem migdałowym, przelać do metalowej miseczki, przykryć kawałkiem folii (na budyniu nie zrobi się kożuch). Odstawić do wystudzenia.
W drugim rondelku podgrzać pozostałe mleko. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą. Na patelni stopić 17,5 dag masła i przestudzić je. Mąkę przesiać do miseczki. Dosypać szczyptę soli, 15 dag cukru i cukier wanilinowy. Dodać jajko, przestudzone stopione masło oraz rozpuszczone w mleku drożdże. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut. Ręce oprószyć mąką, ponownie zagnieść wyrośnięte ciasto. Przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na gruby placek. Blachę o wymiarach 32x39 cm posmarować tłuszczem. Na spodzie blachy ułożyć ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, żeby jeszcze raz podrosło.
Pozostałe masło pokroić na małe kostki. Równomiernie powtykać je w ciasto. Potem placek posypać płatkami migdałowymi i resztą cukru. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 25-30 minut. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, odstawić na kilka minut. Kiedy żelatyna spęcznieje, rozpuścić ją, podgrzewając. Wystudzony budyń połączyć z żelatyną. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z budyniem.
Ciasto drożdżowe przekroić na dwa placki i przełożyć je kremem. Wstawić do lodówki na godzinę.Źródło: Życie na gorąco