Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...łatwy w wykonaniu,a przy tym niekonwencjonalny placek drożdżowy z pikantnym nadzieniem :) ... przepis dedykuję czterem moim koleżankom,które połakomiły się na .. zdjęcie :)))
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32546
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 907
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 326
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32546
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 40
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 66
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 907
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 326
Składniki
Ciasto:
z drożdży,odrobiny mąki,cukru i 1/3 szkl. ciepłego mleka zrobić zaczyn i poczekać,aż wyrośnie,masło roztopić;
z zaczynu i reszty składników wyrobić ciasto - odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,kiedy wyrośnie jeszcze raz wyrobić,jeżeli jest zbyt rzadkie,podsypać odrobiną mąki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Farsz:
mięso doprawić wszystkimi przyprawami (oprócz cukru) i usmażyć na rumiano z łyżką oleju,przełożyć do miski i wymieszać z połową startego,żółtego sera;
por pokroić w półkrążki i wrzucić na tą samą patelnię z łyżką margaryny i dodać cukier,kiedy się zeszkli doprawić wegetą i pieprzem do smaku,zdjąć z patelni do osobnej miseczki starając się tłuszcz zostawić na patelni;
pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tej samej patelni przyprawiając do smaku wegetą (cała woda z pieczarek musi wyparować!) odłożyć do trzeciego naczynia.
Przygotowanie do pieczenia:
wyrośnięte ciasto rozciągnąć na papierze pergaminowym (najlepiej robić to natłuszczonymi dłońmi) do dwukrotnej wielkości blaszki,w której będzie się piec;
na ciasto równo wyłożyć mięso,zostawiając ok dwucentymetrowy margines;
na mięso wyłożyć pieczarki,również zostawiając margines;
na końcu,na długość ciasta,pośrodku wyłożyć por.
Pomagając sobie papierem pergaminowym złożyć dłuższe boki ciasta i skleić je (tak,jak w roladę); przenieść ciasto z papierem do blachy (ja używam takiej do pieczenia ciast - 25x40 cm); górę ciasta nakłuć gęsto szerokim nożem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 min (bez termoobiegu!) ,jeśli się zbytnio rumieni,przykryć na trochę papierem pergaminowym;
pod koniec pieczenia posmarować wierzch ciasta cienko ketchupem,albo sosem pomidorowym i posypać resztą startego sera. Podawać na ciepło.
SMACZNEGO!!!