Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka

Drożdżówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 2510

Nie może się nie udać!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W rondelku rozpuść margarynę, ale jej nie ugotuj. W drugim rondelku podgrzej mleko (jak włożysz palec, to masz się nie sparzyć). Do mleka wsyp łyżkę cukru i wkrusz kostkę drożdży, wymieszaj. Do miski wsyp mąkę, cukier, szczyptę soli (tak na końcu łyżeczki), jaja, wystudzoną margarynę i rozpuszczone w mleku drożdże.

  2. A teraz zabawa: prawą rąsię w ciasto i mieszamy, i dobrze klepiemy. Tak długo się bawimy, aż masa będzie jednolita i będzie odchodzić od ręki. Jak jest za bardzo maziowata - dosyp mąkę. Gotowe ciasto wyłóż na dużą blachę.

  3. Zrób kruszonkę z mąki, cukru i margaryny, lub z mąki, cukru, margaryny i kakao. Proporcje: szklanka cukru, pół kostki margaryny i tyle mąki, żeby się dobrze zlepiło, a potem dobrze kruszyło. Czyli musi się z tego zrobić kulka.

  4. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut. Musisz dostosować czas do swojego piekarnika. Nie nastawiaj też zbyt wysokiej temperatury. Pyszne na ciepło i na zimno, z mlekiem, z kawą zbożową i za dwa dni, wysuszona, posmarowana masłem.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń