Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka bezglutenowa z kakao

Drożdżówka bezglutenowa z kakao

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 4573

Składniki podane są na 1 keksówkę o wymiarach 30x10. Zamiast kakao można dodać odrobinkę aromatu waniliowego, otrzymamy wtedy naturalną drożdżówkę.

Składniki

  • 2 szkl. bezglutenowej mąki uniwersalnej
  • 1/4 kostki masła
  • 7 g drożdży suchych lub 25g świeżych
  • 2 jajka
  • ok. 100-120 ml mleka
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • kakao
  • białko do posmarowania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać i wymieszać z solą.

    Drożdże wymieszać z 1 łyżką mąki, 1 łyżką cukru, 1 łyżką śmietany i mlekiem. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia.

  2. Jajka zmiksować z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Powstałą masę wymieszać dokładnie z mąką, rozczynem drożdżowym oraz miękkim masłem. Odstawić do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy go na stolnicę. Jeżeli ciasto wyszło nam rzadkie to podsypujemy go mąką do momentu, kiedy będzie się go dało rozwałkować.

    Rozwałkowane ciasto smarujemy białkiem, posypujemy 3 łyżkami cukru i kakaem. Zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Ciasto odstawiamy na ok. 30 min w ciepłe miejsce, aby jeszcze troszkę podrosło.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. C przez ok. 45 min.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń