Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka serowa z jabłkami

Drożdżówka serowa z jabłkami

Autor: KreatywnaKasia

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 2181

Dodano: 13.08.2017

Odsłon: 597

PYSZNA,WILGOTNA DROŻDŻÓWKA,ZE SŁODKIM LUKREM I JABŁKAMI Z CYNAMONEM-ZASKOCZYŁA MNIE SMAKIEM I JESZCZE NA CIEPŁO ZNIKNĘŁO PÓL BLASZKI-POLECAM

Składniki

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/3 kostki drożdży (ok. 30 g )
  • 1/3 kostki masła (ok. 70 g ) lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g twarogu (u mnie klinek)
  • 6 średnich jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki
  • na lukier :
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. W MISCE MIESZAMY CIEPŁE MLEKO,DROŻDŻE,2 ŁYŻKI CUKRU,2 ŁYŻKI MĄKI I ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA OK 10 MIN
    W DRUGIEJ MISCE WBIJAMY JAJKO I ŻÓŁTKA,ROZTOPIONĄ MARGARYNĘ LUB MASŁO,SER I NASZ ROZCZYN Z DROŻDŻY,MIESZAMY DODAJEMY MĄKĘ,I WYRABIAMY GŁADKIE MIĘCIUTKIE CIASTO(W RAZIE POTRZEBY DOSYPAĆ MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY ŻEBY WYROSŁO,W TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA I ŚCIERAMY NA TARCE,NA ŁYŻCE MASŁA W GARNKU PRZESMAŻAMY,DODAJEMY TROCHĘ CUKRU JAK JABŁKA SĄ KWASKOWE I CYNAMON
    GOTOWE CIASTO WYKŁADAMY NA STOLNICĘ I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI

  2. KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT
    NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ

  3. NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI
    I NACINAMY NOŻEM
    PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY W ŚLIMAKA

  4. I UKŁADAMY NA BLASZCE,
    NASTĘPNE CZĘŚCI OWIJAMY JUŻ DOOKOŁA TEJ PIERWSZEJ

  5. I TAK AŻ BĘDZIE CAŁA BLASZKA

  6. PIECZEMY W 170 STOPNIACH OK 45 MIN,
    JA UŻYŁAM KWADRATOWEJ BLASZKI 24 CM,ALE MOŻE BYĆ TEŻ TORTOWNICA 30 CM
    PO UPIECZENIU,JESZCZE CIEPŁE CIASTO POLEWAM LUKREM ZE ZMIESZANEJ ŚMIETANY ,CUKRU PUDRU I SOKU Z CYTRYNY
    I GOTOWE
    SMACZNEGO..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń