Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowka z czkoladą lub rodzynkami

drożdżowka z czkoladą lub rodzynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 327

Dodano:

Odsłon: 1874

Smak mojego dzieciństa;)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski, roztop masło. Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłego mleka i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Będziesz mogła sprawdzić przy okazji czy drożdże są dobre, jeśli rozczyn nie będzie rósł to lepiej nie wykorzystuj tych drożdży do ciasta, bo prawdopodobnie nie urośnie. Gdy rozczyn będzie sobie rósł utrzyj żółtka z cukrem. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, ciepłe mleko, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj rozpuszczone, ciepłe masło i olej. Teraz trochę przyłóż się do pracy i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Dobrze wyrobione ciasto uformuj w kulę i przypudruj je po wierzchu mąką. Nakryj miskę kołderką (ściereczką) aby ciepło nie uciekało i postaw ją w ciepłym miejscu. Od czasu do czasu zaglądaj pod „kołderkę" (nie rób tego za często bo ono tego nie lubi) i sprawdzaj jak dużo ciasto urosło. Proces ten trwa różnie, czasami, gdy drożdże są bardzo dobre, wystarczy nawet pół godziny, czasem godzinę a nawet i dłużej. Gdy ciasto już wyrośnie przełóż je na stół posypany mąką dodaj pokruszoną czekolade albo rodzynki i zagnieć ponownie. Teraz możesz już zrobić z niego co chcesz, na przykład placek, babkę, bułeczki. Uformuj więc ciasto tak jak Ci to najbardziej odpowiada. Pamiętaj, że ciasto mocno rośnie, robiąc babkę nie wkładaj zbyt dużo ciasta do formy bo Ci z niej ucieknie. Formę do ciasta posmaruj masłem i oprósz mąką. Przed wstawieniem do pieca posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem lub jeśli wolisz posyp kruszonką. Ciasto należy upiec na piękny złocisty kolor. Możesz sprawdzić czy jest w środku upieczone nakłuwając go suchym patyczkiem, nie rób tego za często, bo otwierając stale piekarnik możesz przyczynić się do zakalca. Z podanego ciasta możesz też przygotować nadziewane bułeczki lub rogaliki. Pamiętaj aby przy robieniu rogalików brzegi ciasta smarować rozmąconym jajkiem.

  2. Przepis na kruszonkę: Składniki: 80g mąki, 50g masła, 50g cukru pudru, trochę cukru waniliowego Wszystkie składniki ugnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce. Gotową kruszonkę rozdrabniać palcami na ciasto albo ścierać na grubej tarce. Jest mała porcja, przy większej ilości ciasta lepiej zrobić od razu podwójna porcję

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 25 czerwca 2010 Czy tych drożdży to na pewno 150g? Wydaje mi się, że to za dużo.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń