Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka z kakao.

Drożdżówka z kakao.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8233

Dodano:

Odsłon: 4119

Na śniadanko poleca się drożdżówka z kakao a do tego kubek mleka, czego chcieć więcej :)

Składniki

  • pół kilograma mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 25 g drożdży
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 ml (1 szklanka) ciepłego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • polewa: 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka maki pszennej
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy roztopione masło, jajko oraz mąkę, wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. W między czasie robimy polewę, podgrzewamy wodę z cukrem i masłem aż się wszystko rozpuści, dodajemy kakao i mieszamy dokładnie. Do wystudzonej lekko polewy dodajemy make i dobrze rozcieramy. Podrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości pół centymetra, na wierzchu smarujemy polewą i składamy po kolei wszystkie boki do środka. Następnie wałkujemy znów na prostokąt o długości jednego boku jak nasza blaszka, i zwijamy w rulon. Wkładamy do blaszki na keks o długości 40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w ciepłym miejscu by znów podrosło. Pieczemy około godziny w 170 stopniach. Możemy polukrować wierzch sokiem z cytryny i cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń