Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka z kruszonką

Drożdżówka z kruszonką

Autor: rurkazkremem

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 131

Dodano: 28.04.2018

Odsłon: 2464

Kiedy zapach domowej drożdżówki unosi się w powietrzu... :)

Składniki

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru+ 4 łyżki
  • 2 cukry waniliowe
  • 0,5 kostki margaryny+ 75 gram tłuszczu
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 kostki drożdży
  • 3/4 kg mąki+6 łyżek
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Rozpuszczamy margarynę (0,5 kostki).

  2. Do margaryny dodajemy mleko i odstawiamy na chwilę.

  3. Drożdże zalewamy margaryną z mlekiem i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą (wystarczy wlać tyle, aby drożdże były całkowicie przykryte).

  4. Jajka łączymy trzepaczką z cukrem (0,5 szklanki), 1 cukrem waniliowym i solą.

  5. Dodajemy rozpuszczone drożdże oraz resztę margaryny z mlekiem, mieszamy.

  6. Wsypujemy mąkę (3/4 kg), mieszamy drewnianym mieszadłem.

  7. Dodajemy tyle mąki, aby powstała kula (nie ugniatamy ręcznie!!). Posypujemy delikatnie mąką.

  8. Przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce, aby urosło dwukrotnie (około 2-3h).

  9. Smarujemy blaszkę dokładnie margaryną.

  10. Ciasto wyciągamy z miski, wykładamy na blaszkę, rozciągamy po blaszce (dzięki temu, że mamy dokładnie wysmarowaną blaszkę, bez problemu ciasto się rozciąga).

  11. Wykonujemy kruszonkę, do miski po cieście wrzucamy 75 gram tłuszczu (najlepiej masła), 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy i 6 łyżek mąki (jeśli w misce są pozostałości po cieście, to je także wykorzystujemy do kruszonki). Łączymy składniki ręką; jeśli czujemy, że kruszonka jest zbyt mokra albo czujemy zbyt dużo kryształków cukru, to dodajemy mąki. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha dodajemy tłuszczu.

  12. Kruszonkę rozrzucamy po cieście. Wkładamy do piekarnika na około godzinę, do temperatury 50°C, aby ciasto ponownie wyrosło.

  13. Kiedy ciasto urośnie, zwiększamy temperaturę do 150°C i pieczemy 20-25 minut.

  14. Zapraszam na mojego bloga, znajdziecie tam więcej zdjęć :) https://rurkazkremem01.blogspot.com

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 29 kwietnia O tak! Do tego szklanka mleka <3 Boskie <3

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń