Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka z owocami

Drożdżówka z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 4246

Dodano:

Odsłon: 2339

Łatwy przepis na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką.

Składniki

  • Mąka pszenna Typ 450 - 500 680 g (4 szklanki)
  • Jajka 3 szt.
  • Masło 100 g
  • Mleko 250 ml
  • Drożdże świeże 50 g
  • Cukier 100 g
  • Sól szczypta
  • Kruszonka:
  • Mąka pszenna 150 g
  • Masło 100 g (schłodzić)
  • Cukier 100 g
  • Ziarenka z 1 laski wanilii (opcjonalnie)
  • Nektarynki 500 g lub inne ulubione owoce
  • Na foremkę o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do kubka z 50 ml ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na około 50 - 10 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.

  2. Mąkę przesiać do dużej miski, szklankę mąki odebrać i pozostawić do posypywania rąk w czasie wyrabiania ciasta.
    Mąkę wymieszać z solą i wyrośniętym rozczynem z drożdży, następnie dodać jajka roztrzepane z cukrem i ciepłe mleko. Wymieszać łyżką, aby składniki nieco się połączyły, dodając pod koniec roztopione i wystudzone masło.
    Ciasto zagnieść dłonią, podsypując stopniowo pozostałą mąką, aż będzie jednolite i na tyle zwarte i miękkie, aby trzymało formę.

  3. Miskę z ciastem drożdżowym przykryć ścierką i odstawić na około godzinę w ciepłe i bez przeciągów miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
    Po wyrośnięciu, ciasto ponownie delikatnie zagnieść ręką oprószoną mąką i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.

    Na wierzchu ułożyć skórką do dołu cząstki nektarynek lub innych owoców, lekko je powciskać w ciasto, kwaśne owoce oprószyć dodatkowo cukrem trzcinowym. Jeśli w kuchni jest ciepło, to zanim ułożymy owoce, ciasto powinno nieco podrosnąć, gdyby tak nie było, należy je przykryć i odstawić na około 15 - 30 minut.

  4. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto posypać kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce.

  5. Kruszonka:
    Wszystkie składniki na kruszonkę najpierw posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść i rozcierając w palcach małymi kawałeczkami posypać na ciasto. Jeśli kruszonkę zrobimy wcześniej, wstawić ją do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń