Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki

Drożdżówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 906

Dodano:

Odsłon: 2387

Z dżemem, serem, makiem ze wszystkim smakują pysznie

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. rozdrobnić drożdże zasypać krysztłem i rozetrzeć. Polać ok 50ml ciepłego mleka ( nie gorącego) i dodać 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić pod przykryciem n ok. 15 - 20 min.

  2. Do zaczynu dodac najpierw 2 szklanki mąki potem ciepłe mleko, lekko roztrzepane jajka i 3 łyżki masła. Zacząć wyrabiać ciasto i w miarę dodawac resztę mąki tak aby ciaso się elastyczne ale w miarę "lużne" bo potem jeszcze podsypiemy mąką przy wałkowaniu. Odstawiamy do wyrośniecia (można na 0,5 godz wstawić w mieskę z ciepłą wodą) lub odstawić nawet na 4 godz.
    W między czasie przygotowujemy kruszonkę: łyżka zimnego masła, łyżeczka mąki i łyżeczka cukru pudru całość siekamy nożem aż do momenu powstania małych kruszynek. Moze się okazać ze trzeba będzie dosypać mąki lub cukru.
    Przygotowujemy twaróg - wyrzucamy go na sitko by obciekł. Jesli wolimy możemy zrobić swój: mileimy twaróg, dodajemy sok z cytryny, skórkę pomarańczową, wanilię (lub aromat) rodzynki jeśli lubimy, budyń waniliowy ( proszek), czasem dodaje zółtko.

  3. Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na 2 części jedną wałkujemy średnio cienko ( jak na grubsza pizze) na całym placeku rozsmarowujemy dżem, powidła może być tez mak - co lubimy. I zawijamy jak roladę. Roladę kroimy na równe części ok. 8/10 ( ok. 2/3 cm plastry). Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie skręcamy te plastry (coś jakbyśmy chcieli z tego zrobić kwiat). Posypujemy kruszonką i odstawiamy (to jeszcze podrosną).
    Resztę dzielimy równe części tym razem robimy kulki. Dnem szklanki rozpłaszczmay kulki - powstaje nam dołek (jako oponka tylko z dnem :))
    W ten dołek dajemy duzo sera.

    Wstawiamy drożdzówki z kruszonką na ok. 15 do 180 stopni.
    Po tym czasie mamy podrośnięte nasze drugie bułeczki więc wstawiamy je z ta różnicą że podpiekamy je dodatkowo 3 minuty z górną grzałką.
    Po wystygnięciu polewamy bułeczki lukrem.
    Lukier: łyżka soku z cytryny i dodajemy cukier puder ażdo momentu kiedy sok będzie chłonął a masa uzyska konsystencję gęstej śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń