Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki kwiatuszki:)

Drożdżówki kwiatuszki:)

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8259

Dodano:

Odsłon: 2108

Zainspirowały mnie ciasteczka fińskie Ewy, pomyślałam by spróbować na cieście drożdżowym zrobić bułeczki śniadaniowe. A oto efekt:)

Składniki

  • 1/3 kostki drożdży ok.40 g.
  • 1/3 kostki margaryny ok.85 g roztopionej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • można dodać startą skórkę z cytryny
  • kostka 250 g. sera tłustego
  • 1 całe jajko
  • cukier oraz cukier waniliowy do smaku
  • dżem jagodowy lub konfitura z wiśni
  • lukier z soku cytryny i cukru pudru
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki, wlać ciepłe, lecz nie gorące mleko. Dobrze rozmieszać, poczekać by zaczyn ruszył.
    Do podrośniętego zaczynu dodajemy żółtka, cukier,stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Czekamy by wyrosło.
    Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek.
    Wycinamy z ciasta kwadraty o boku ok. 8 centymetrów.
    Przy każdym rogu robimy nacięcia ostrym nożem.


  2. Każdy nadcięty bok składamy do środka, mocno dociskając. Powstaje nam wtedy kwiatuszek na kwadracie.

  3. Nasze bułeczki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
    Ser mieszamy z cukrami i surowym jajkiem.
    Środek naszej bułeczki jeszcze raz mocno dociskamy, by zmieściła nam się łyżeczka naszego sera.
    Na ser kładziemy odrobinę dżemu z jagód lub wisienkę z konfitury,

  4. Wstawiamy nasze bułeczki do piekarnika na ok. 20 minut, pieczemy na ładny złoty kolor.
    Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem( przeważnie robię na oko, 2 łyżki soku z cytryny, a cukru pudru tyle ile zabierze sok, by była konsystencja śmietany).
    Ciepłe bułeczki polewamy lukrem, I SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 04 października 2013 Wspaniałe, śliczne i niewątpliwie smaczne, ale bym sobie już zjadła. Kciuk i do książeczki. )))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 04 października 2013 rewelacja, na pewno zrobię je w tej formie, przynajmniej jest więcej do gryzienia ;-), wielki kciuk ! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń