Do góry

Śniadania Przepis na:

Drożdżówki makowe

Drożdżówki makowe

Autor: Zksiazkawkuchni

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 73

Dodano: 30.12.2012

Odsłon: 3471

pyszne i estetyczne

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw ciasto. Mleko podgrzej, dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Poczekaj, aż masa wyrośnie. Jajka pomieszaj w garnku z mąką i cukrem pudrem. Masło roztop w osobnym naczyniu - dodasz je na sam koniec. Kiedy mleko z drożdżami już wyrośnie dodaj mieszankę z mąką i wyrób. Kiedy ciasto będzie już sprężyste dodaj roztopione masło - może być wciąż letnie. Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 min). Kiedy ciasto już wyrośnie wyrób je ponownie i rozwałkuj na cienki placek. Pokrój ciasto na kwadraty.

  2. Nakładaj małe kupki masy makowej na kwadraty. Zwijaj i formuj rogale. Ułóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 30min.

  3. Najpierw ciasto. Mleko podgrzej, dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Poczekaj, aż masa wyrośnie. Jajka pomieszaj w garnku z mąką i cukrem pudrem. Masło roztop w osobnym naczyniu - dodasz je na sam koniec. Kiedy mleko z drożdżami już wyrośnie dodaj mieszankę z mąką i wyrób. Kiedy ciasto będzie już sprężyste dodaj roztopione masło - może być wciąż letnie. Pozostaw do wyrośnięcia (ok. 30 min). Kiedy ciasto już wyrośnie wyrób je ponownie i rozwałkuj na cienki placek. Pokrój ciasto na kwadraty.

  4. Nakładaj małe kupki masy makowej na kwadraty. Zwijaj i formuj rogale. Ułóż je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 30min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń