Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki „na bogato”

Drożdżówki „na bogato”

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 927

Dodano:

Odsłon: 196

Kiedy nie możesz się zdecydować, czy drożdżówka ma być z budyniem, z owocem, z lukrem czy z kruszonką, to najlepiej, jak będzie ze wszystkim :)

Składniki

  • Składniki na około 15 drożdżówek:
  • 2 ¼ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 6 dag masła
  • 1 szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 1 budyń waniliowy
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 g truskawek
  • Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki
  • Składniki na lukier:
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw gotuję budyń z 350 ml mleka, dodając do niego 2 łyżeczki cukru. Budyń odstawiam do wystygnięcia.
    Mleko podgrzewam, masło rozpuszczam.
    Mąkę, jajko, masło, cukier, cukier waniliowy i szczyptę woli umieszczam w jednej misce. Wkruszam do tego drożdże i zalewam całość podgrzanym mlekiem. Wszystkie składniki zagniatam na jednolitą masę, przykrywam i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto zagniatam i dzielę na kawałki wielkości piłki golfowej. Każdy kawałek rozgniatam na placuszek tworząc delikatny rant i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na każdej drożdżówce układam łyżkę budyniu, 5 truskawek (większe można pokroić).
    Z podanych składników zagniatam kruszonkę i dzielę na wszystkie drożdżówki.
    Blaszkę z drożdżówkami odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
    Następnie piekę bułeczki w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut.
    Kiedy przestygną, przygotowuję lukier i polewam nimi drożdżówki. Oczywiście najlepsze są świeże, zatem smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń