Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3850

Dodano:

Odsłon: 1929

Drożdżówki smakują podobnie jak te z piekarni. Podobnie, ponieważ jeszcze nie widziałam w żadnym sklepie tak hojnie nadzianych bułeczek i to z dodatkiem bakalii :) Chodzi tutaj przede wszystkim o smak ciasta. Jest bardzo delikatne i miękkie, z małą ilością cukru.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/4 kostki masła (roztopionego)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego
  • garść kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 - 4 dag świeżych drożdży
  • Nadzienie:
  • 2 budynie waniliowe
  • 800 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • po 6 sztuk suszonych moreli i śliwek
  • 1/2 czekolady deserowej lub mlecznej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. To ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przyrządzenia, na wstępnie napiszę, że nie może się nie udać :) Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy skórkę, jajka, masło i olejek. Mleko podgrzewamy, aby było lekko ciepłe (nie może nas parzyć) i rozpuszczamy w nim drożdże, a następnie wlewamy do reszty składników. Wszystko dokładnie miksujemy lub wyrabiamy rękoma i zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut.

  2. Z mleka na budyń odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru. Gdy mleko się już podnosi, wlewamy do niego budyń i gotujemy, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Na samym końcu dodajemy masło i dokładnie mieszamy.

  3. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
    Gdy ciasto jest już bardzo ładnie wyrośnięte, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką i krótko przerabiamy. Wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką lub miseczką drożdżówki, a ich środek spłaszczamy np. szklanką. Układamy na blaszce do pieczenia (może być ciasno), napełniamy budyniem i posypujemy bakaliami. Pieczemy w 180*C przez ok 20 minut (czas się może wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości i grubości drożdżówek).

  4. zdj

  5. Gotowe, wystudzone drożdżówki polewamy roztopioną czekoladą.

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń