Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 202

Dodano:

Odsłon: 1152

Takie drożdżóweczki są pyszne do popołudniowej kawki albo herbatki.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka 1 kg
  • Margaryna 25 dag
  • mleko 2 szklanki
  • cukier 8 łyżek
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • drożdże 10 dag
  • żółtka 4 szt.
  • sól szczypta
  • Na nadzienie:
  • budyń śmietankowy 2 szt. (na 3/4 litra)
  • mleko 6 szklanki
  • cukier 4 łyżki
  • Dodatkowo:
  • jajko do posmarowania 1 szt.
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy do wyrośnięcia.

    W tym czasie rozrabiamy budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie w 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru).

    Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki i lekko rozwałkowujemy małe placuszki.

  2. Placuszki układamy na formie do pieczenia i w każdym robimy wgłębienie na budyń.

  3. Każdy placuszek smarujemy rozbitym jajkiem, na środek każdego placka dajemy 2 łyżki budyniu.

  4. Pieczemy około 50 minut w temp. 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń