Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 5528

Gdy tylko je upiekę to znikają dosłownie jak gorące bułeczki...zanim jeszcze ostygną :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić w 150 ml ciepłego (lecz nie gorącego mleka) z 2 łyżkami cukru. Odstawiamy rozczyn do wyrośnięcia na ok. 0,5 godziny.

  2. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

  3. Gotujemy budyń z 500 ml mleka, 2 opakowań budyniu i 2 łyżek cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia.

  4. Mąkę, pozostały cukier i sól wysypać na stolnicę lub wyszorowany blat. Dodajemy jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej), rozpuszczone masło i rozczyn. Wszystko razem wyrabiamy i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  5. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok 0,5 cm. Wierzch smarujemy budyniem. 1/3 prostokąta zakładamy do środka, a pozostałym końcem posmarowanym budyniem nakrywamy całość. W ten sposób mamy taką długą "roladę", którą kroimy na kawałki o szerokości ok 5 cm.

  6. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie, bo będą jeszcze rosły.

  7. Piec w temperaturze 150 stopni przez ok. 35 min. Wierzch można polać lukrem lub czekoladą i posypać siekanymi orzechami. W ten sam sposób robię też bułeczki z marmoladą. Dzieci je uwielbiają. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń