Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z dżemem

Drożdżówki z dżemem

Autor: smacznego

Przepisów i artykułów: 791 Ocena: 21514

Dodano: 08.04.2008

Odsłon: 11085

Porcja zawiera: 280 kcal.

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • po pół kostki masła i drożdży (5 dag)
  • 2 jajka
  • ok. pół szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 szklanka gęstej konfitury (np. wiśniowej)
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 6 łyżek grubego cukru trzcinowego do posypania
  • mąka do oprószenia stolnicy
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąką przesiej do miski. Wkrusz drożdże. Wlej pół szkl. letniego mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajka utarte z cukrem, cukrem waniliowym oraz skórką cytrynową. Wyrób ciasto dodając stopione masło. Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieć. Przełóż na lekko oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm. Foremką w kształcie serca (najlepiej metalową) powycinaj ciastka. Na połowie serduszek połóż po łyżeczce konfitury (w wersjij dla dorosłych możesz ją wymieszać z odrobiną wiśniówki). Przykryj pozostałymi ciastkami. Mocno zlep brzegi. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzchy ciastek posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Posyp cukrem trzcinowym. Ciastka ułóż na przykrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń