Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
drożdzówki można nadziewac dowolnym dżemem lub owocami. Jabłka, wiśnie, czekolada.
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 107
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 245
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 107
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 245
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie do miski przesiać przez siteczko resztę mąki. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i jajka. Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut. Na koniec dodać bardzo miękkie masło i dalej wyrabiać. aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
kruszonka/ wszstkie składniki chwilę przecierać w palcach tak aby powstała kruszonka, nie zagniatać. z przygotowanego ciast robić bułeczki w/g uznania małe lub większe, u mnie wolimy małe. nadziewać dzemem i układą na blaszkę,odczekać aż podrosną,posmarowac białkiem, lub mlekie i posypać kruszonką . piec w 180 stop. na złoty kolor.