Do góry

Przekąski Przepis na:

drożdżówki z jabłkami

drożdżówki z jabłkami

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6983

Dodano: 03.01.2013

Odsłon: 4494

coś do kawki :)

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Masło roztopić. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.

  2. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i dalej wyrabiać. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawamy krążki. Krążki ułożyć w odstępach na blaszkach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15 min., aby podrosły. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. Na każdym krążku układać obrane połówki jabłek, posypać cynamonem i kruszonką. Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20 min. w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 03 stycznia 2013 o właśnie Renka dobra podpowiedź tego mi brakowało :)))
Goramarcina1 dzięki bardzo i polecam :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 03 stycznia 2013 Nigdy nie robiłam,ale czas nadrobić zaległości - twoje wyglądają bardzo smakowicie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 stycznia 2013 Niebo e gębie i do tego szklanka zimnego mleka - pycha

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 03 stycznia 2013 takie drożdżówki to moja największa słabość :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń