Do góry
Przepis spons.

Desery Przepis na:

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 52

Dodano:

Odsłon: 444

Puszyste drożdżówki z makiem oblane lukrem

Składniki

  • 50g drożdży
  • 70g cukru
  • 250ml letniego mleka
  • 500g mąki Basia Extra Wypiek
  • zaczyn
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 500g masy makowej
  • Lukier: 200g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 5 łyżek gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozkrusz drożdże, dodaj do nich cukier oraz letnie mleko. Tak przygotowany roztwór pozostaw na 15 minut. Do osobnej miski przesiej mąkę, następnie dodaj zaczyn, sól, roztopione masło, żółtka. Wszystkie składniki połącz ze sobą tak, aby powstała spójna konsystencja. Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto przedziel na pół i rozwałkuj jedną z części. Na rozwałkowane ciasto nanieś masę makową i rozprowadź ją równomiernie na powierzchni. Następnie zawiń ciasto w taki sposób w jaki zwija się roladę. Zawinięte ciasto pokrój na 6 części. Ułóż je ja blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdą z części przyciśnij na środku nożem. Następnie przykryj je bawełnianą ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki posmaruj delikatnie za pomocą pędzla żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Tak przygotowane drożdżówki umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 20 minut.
    Aby przygotować lukier w osobnej misce umieść cukier puder dodaj do niego łyżkę cytryny, ok. 5 łyżek gorącej wody i mieszaj tak długo, aż powstanie gładka konsystencja. Upieczone drożdżówki polej delikatnie przygotowanym lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń