Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowki z nadzieniem z czarnych porzeczek

Drożdżowki z nadzieniem z czarnych porzeczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 3821

Dodano:

Odsłon: 3266

Domowe, smaczne i ... spałaszowane w dwa dni. Z podanych proporcji wyszło mi dwanaście drożdżówek.

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 5O dag mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 15 g drożdży
  • 2 jajka do ciasta + 1 do posmarowania drożdżówek
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szk. oleju rzepakowego
  • Nadzienie:
  • 2 szkl. czarnych porzeczek
  • 1 szkl. cukru
  • Lukier:
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W misce przygotować rozczyn z roztartych drożdży, ciepłego mleka, 1-2 łyżek cukru, 1-2 łyżek przesianej mąki. Po kilkunastu minutach, gdy drożdże już mocno pracują dodać resztę przesianej mąki, wbić jajka i dodać olej. Całość wymieszać, najlepiej mikserem. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto musi podwoić objętość.
    W czasie gdy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Czarne porzeczki umyć i przesmażyć z cukrem. Cały czas należy mieszać, aby uniknąć przypalenia. Wystudzić.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części w celu łatwiejszego wałkowania. Pierwszą część rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem. Założyć 1/3 część ciasta z krótszego boku.
    Następnie tą samą czynność wykonać z drugiego boku. Całość lekko rozwałkować.
    Ciasto pokroić na 3 cm paski. Każdy pasek przekroić jeszcze raz, ale nie do końca. Zapleść dwa końce ze sobą. Następnie zwinąć w kółko. Tak samo postępować z każdą drożdżówką. Z drugą częścią ciasta wykonać te same czynności. Gotowe drożdżówki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posmarować rozmąconym jakiem. Należy zachować odstępy, gdyż drożdżówki jeszcze podrosną. Piec w 180 st. C 20-25 minut.
    Po upieczeniu, gdy lekko przestygną posmarować lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń