Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżówki z serem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 93
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 202
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 211
Składniki
Na stolnicy lub blacie wymieszaj mąkę, cukier, cukier wanilinowy i drożdże. Dodaj jajka, mleko, roztopiony tłuszcz i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by urosło, na 60-90 minut.
Przygotuj nadzienie. Ser rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj żółtko, oba cukry oraz miękkie masło. Utrzyj na gładką, jednolitą masę.
Ciasto przełóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości ok. 4 mm. Podziel na kwadraty o wymiarach 6 cm. W każdym kwadracie zrób dwa nacięcia (na bokach). Na środku ułóż nadzienie serowe i złóż oba boki z nacięciami do środka tak, aby farsz był na wierzchu.
Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw do wyrośnięcia na około 40 min. Po tym czasie każdą drożdżówkę posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 20 minut.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 240 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie