Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne, mięciutkie, puszyste drożdżówki, bardzo przyjemnie się je robi i równie szybko znikają :-)
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 39
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 22
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 168
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 228
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 777
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 39
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 22
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 168
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 228
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 777
Składniki
Masło stopić w garnuszku, dodać mleko i lekko podgrzać (nie może być za gorące, ponieważ drożdże się sparzą). Dodać drożdże w małych kawałkach, rozpuścić. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i rozpuszczone drożdże z mlekiem i tłuszczem, wyrobić gładkie ciasto. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość (ok. godziny).
Farsz: Wszystkie składniki dobrze rozetrzeć w misce. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, by usunąć pęcherzyki powietrza. Odrywać po kawałku ciasta i z każdej części uformować kulkę.
Blat posypać mąką i kulkę rozwałkować na cienki placek. Wzdłuż jednej części zrobić nacięcia prawie do połowy długości ciasta. Nakładać po 1 solidnej łyżeczce nadzienia. Skleić ciasto po bokach, żeby nadzienie nie wypływało
a paseczki skręcać w spiralę i owinąć nimi drożdżówkę dookoła
Uformowane drożdżówki zostawić do wyrośnięcia, ale nie na długo (ok. 10-15 minut). Kiedy lekko podrosną, posmarować mlekiem. Piec w 190 stopniach przez 10-12 minut, aż będą złociste :-).
Gotowe drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja polukrować lukrem. Smacznego :-)