Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z Serem.

Drożdżówki z Serem.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1714

Dodano: 19.06.2018

Odsłon: 6209

Moje ulubione drożdżówki,tak mnie naszła na nie ochota a swojskie drożdżóweczki są zawsze pycha ;-)

Składniki

  • 10 szt.
  • Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 żółtka L
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 szkl.mleka
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki proszku budyniowego
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • Lukier:
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • sok z cytryny
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski,do małej miseczki wkruszamy drożdże,wsypujemy cukier waniliowy,zalewamy połową mleka i wsypujemy 3 łyżki mąki,mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.10-15 min.
    Do mąki dodać szczyptę soli,wlać resztę ciepłego mleka,olej,wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty rozczyn,

  2. wszystko zagnieść ręcznie lub mikserem,ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy,miskę w której wyrabiałam ciasto posmarowałam olejem,następnie włożyłam wyrobione ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.

  3. Po upływie godz.ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat,rozwałkować na prostokąt wielkości.ok.30 x 55 cm,rozsmarować na środku ciasta masę serową,następnie złożyć dłuższy bok do środka,nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1\3 ciasta,

  4. pokroić w poprzek na 10 pasków.
    Każdy pasek brałam do ręki i skręcałam w połowie długości,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Tak przygotowane drożdżówki odstawiamy do napuszenia na ok.15 min.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 min.
    Lekko przestudzone lukrujemy,cukier puder przesiewamy przez sitko i wlewamy stopniowo sok z cytryny ucierając do uzyskania odpowiedniej konsystencji,następnie lukrujemy drożdżówki,można posypać kandyzowaną skórką,ja akurat miałam skórkę moczoną w alkoholu,wersja dla dorosłych.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń