Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

Autor: BM87

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1419

Dodano: 04.05.2011

Odsłon: 13635

Pachnące, miękkie i pyszne drożdżówki z serem. Idealne na śniadanie. :)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, następnie dodać do mąki. Odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 20 minut).

  2. Do wyrośniętego ciasta dodać resztę składników: wbić jajka oraz żółtko, wsypać cukier waniliowy i sól. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki.

  3. Zrobić nadzienie: do sera dodać śmietanę, cukier waniliowy i cukier zwykły. Ewentualnie można także dać rodzynki lub płatki migdałów.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą odwróconego kubka należy wykroić okrągłe podstawy drożdżówek. Następnie kciukiem zrobić wgłębienie na środku każdego koła. W to wgłębienie nakładamy łyżeczkę farszu.

  5. Surowe ciasto dookoła posmarować białkiem - to nada drożdżówkom połysk.

  6. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń