Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z podanego przepisu wyszło mi 18 drożdżówek.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 343
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 691
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 343
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 411
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 691
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1 – 1, 5 godziny do czasu podwojenia swojej objętości. Jeżeli mamy jagody mrożone to należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem. Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4 części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm. Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły. Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C. Smacznego :-)