Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówki z serkiem i jeżynami.

Drożdżówki z serkiem i jeżynami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 808

Dodano:

Odsłon: 72

Dla wielbicieli domowych drożdżówek mam przepis na takie z białym serem i jeżynami. Niezwykle mięciutkie i pyszne. Idealne z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Można podać z czym kto lubi, nawet z herbatą. Idealne na podwieczorek, piknik, do zabrania do pracy czy nawet dla gości. A jeżyny właśnie dojrzewają na krzaczkach to radzę się śpieszyć i upiec. Zachęcam, są tak pyszne, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • Ciasto:
  • 4 kopiaste szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 5 dag masła lub margaryny
  • ewentualnie ciepłe mleko
  • Nadzienie:
  • 25 dag sera białego półtłustego
  • 2 łyżki cukru do smaku
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki jeżyn
  • 1 budyń waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

  2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem aż będą puszyste. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy, powinna być letnia. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę. Zgniatamy mięciutkie ciasto, ewentualnie dodajemy jeszcze ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

  3. Nadzienie: W tym czasie gdy rośnie ciasto przygotowujemy nadzienie. Ser biały ucieramy z jakiem, cukrem, cukrem waniliowym ( ja robiłam to blenderem ręcznym, ale można i mikserem lub nawet rozetrzeć widelcem ). Jeżyny płuczemy i osuszamy, lekko rozcieramy widelcem i dodajemy do sera, dokładnie mieszamy. Ser wkładamy do lodówki, żeby trochę stężał.

  4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, większą szklanką wykrawamy krążki, ciasto nie może być zbyt cienkie, mniejszą szklanką robimy na środku w głębienie i nakładamy w to miejsce porcje serka. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Odstawiamy jeszcze na 15 minut, żeby podrosły.

  5. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze do zrumienienia. Upieczone studzimy.

  6. Podanie: Drożdżówki podajemy, a ja smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń