Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki ze śliwkami"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 161
Polecam.
Odsłon: 269
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 161
Polecam.
Odsłon: 269
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 83
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Stop 15 dag masła, przestudź je. Do kubeczka wkrusz drożdże. Dosyp 2 łyżki mąki. Domieszaj tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do miseczki wsyp 50 dag mąki.
Wlej resztę mleka. Wbij jajka. Dodaj wyrośnięty zaczyn, 4 łyżki cukru i sól. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj stopione masło. Miseczkę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Śliwki rozmroź (owoce z kompotu osącz z zalewy), pokrój na duże cząstki. Cukierki pokrój w drobną kostkę. Orzechy posiekaj. Pozostałą mąkę wymieszaj z resztą masła i cukru.
Dodaj kawałeczki cukierków oraz orzechy. Zagnieć kruszonkę. Włóż ją do lodówki. Kiedy ciasto drożdżowe podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, podziel na 20 porcji. Z każdej uformuj owalny placuszek. Rozłóż je na blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj duże odstępy, bo ciastka bardzo wyrosną w czasie pieczenia.
Na placuszkach rozłóż cząstki śliwek. Posyp je kruszonką. Drożdżówki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 25 minut.
godzina i 45 minut
Wyrastanie ciasta ok. 30 minut
sztuka ok. 340 kcalŹródło: Tina